Siirry sisältöön

Edulliset hautajaiset

 

Surun ja menetyksen keskellä on pysähdyttävä pohtimaan myös monenlaisia menoeriä. Hautajaisten hinta koostuu useista erilaisista tuotteista, palveluista, vuokrista ja tarjoiluista, mutta monet niistä eivät ole pakollisia ja menoista voi säästää. Hautajaiset maksetaan lähtökohtaisesti vainajan omista varoista.

Tuhkaus on arkkuhautausta edullisempaa

Hautausmuodon valinta riippuu perheen ja vainajan toiveista, mutta joskus myös taloudellisista seikoista. Hautausmuoto vaikuttaa suoraan kustannuksiin, sillä arkkuhautaus on kalliimpaa kuin tuhkaus. Pakollisia hankintoja on vähän, mutta arkku on yksi niistä. Suomen laki määrää, että arkku tarvitaan aina, myös silloin, kun vainaja tuhkataan. Arkkujen hinnat vaihtelevat paljon, mutta edullisin arkku maksaa 225 euroa.

Tuhkaus on edullisin vaihtoehto

Tuhkauksen hinta vaihtelee paikkakunnittain. Uurnan ostaminen ei aina ole pakollista, sillä krematoriolta tai seurakunnalta on usein mahdollista saada lainauurna tai ilmainen pahviuurna. Lainauurnaa käytettäessä vainajan tuhkat sirotellaan muistolehtoon tai muuhun valittuun paikkaan ja uurna palautetaan. Jos vainaja tuhkataan ja tuhkat sirotellaan luontoon tai veteen, hautapaikkaa ei tarvitse lunastaa. Edullisin uurna maksaa 70 euroa.

Hautakivi vai jokin muu muistomerkki?

Hautakiven hinta puolestaan riippuu kiven koosta, materiaalista ja kaiverruksista. Hautakiven valinta voi vaikuttaa merkittävästi hautauksen kokonaiskustannuksiin. Hautakivi ei ole pakollinen hankinta, vaan muistomerkiksi voi sopia myös esimerkiksi puinen risti tai laatta luonnonkivessä.

Edullinen hautaustoimisto

Hautajaiset voivat olla taloudellisesti haastavaa aikaa, mutta asianmukaisella suunnittelulla ja budjetoinnilla voit helpottaa taakkaa ja antaa läheisellesi arvokkaat ja kunnioittavat hautajaiset.

Huomioi kuitenkin omat voimavarasi ja harkitse myös hautaustoimiston palveluita. Hautaustoimisto Toron edullisin hautauspaketti ’Suoratuhkaus’ maksaa paikkakunnan mukaan 465–715 euroa. Paketti sisältää arkun, vainajan arkkuun huollon, yhden arkkukuljetuksen, asiakirjatoimituksen sekä tarvittaessa tuhkausvarauksen tekemisen krematorioon.

Katso kaikki kirjoitukset