Siirry sisältöön

Kirkkoon kuulumaton

Mitäs jos ei kuulu kirkkoon?

Kirkkoon kuulumattomalla sekä kaikilla muilla on oikeus hautapaikkaan oman kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Kirkkoon kuulumattomien hautajaiset eli siviilihautajaiset ovat yleensä yksilölliset ja henkilökohtaiset. Kirkkoon kuulumattomalle vainajalle järjestetään tavallisesti jäähyväistilaisuus. Jäähyväistilaisuus on hyvin samankaltainen kuin siunaustilaisuus, mutta kirkollinen osuus jää pois eikä vainajaa siunata.

Jäähyväistilaisuudessa perinteisen papin sijasta puhujana voi toimia omainen, palkattu puhuja tai pyydettäessä kirkon edustaja. Omaiset voivat siis pyytää puhujaksi haluamansa henkilön. Tilattuihin puhujiin ja musiikkiin voitte tutustua enemmän osoitteessa: pro-seremoniat.fi

Jäähyväistilaisuus pidetään usein kappelissa, haudalla tai omassa tilassa, esimerkiksi omaisen kotona tai vaikka luonnossa. Tilaisuus voidaan pitää myös kirkossa, jos seurakunta sen sallii. Jotkut seurakunnat eivät kuitenkaan luovuta tilojaan muihin kuin kirkollisiin menoihin. Hietaniemen sekä malmin kappelit ovat ilmoittaneet avoimesti, että heidän kappeleissaan voi pitää myös kirkkoon kuulumattomien tilaisuuksia. Kappelista peritään toki vuokra.

Kappelissa pidetty jäähyväistilaisuus noudattaa rakenteeltaan yleensä tiettyä kaavaa. Tavallisin ja usein myös luontevin järjestys ei kuitenkaan ole pakollinen. Tilaisuus voi edetä esimerkiksi seuraavasti:

Alkusoitto

Saattoväen kukkatervehdykset

Musiikkikappale

Puhujan saattopuhe

Musiikkikappale

Loppusoitto

 

Katso kaikki kirjoitukset