Siirry sisältöön

Miten järjestetään hautajaiset, jos ei kuulu kirkkoon?

 

Kuolema on väistämätön osa ihmisen elämää, ja se saattaa joskus tulla yllättäen. Kun menetämme rakkaan ihmisen, on tärkeää, että voimme kunnioittaa heidän muistoaan asianmukaisella ja merkityksellisellä tavalla. Monille ihmisille perinteiset hautajaiset kirkossa ovat luonnollinen vaihtoehto, mutta entä he, jotka eivät kuulu kirkkoon tai halua järjestää uskonnollisia hautajaisia? Tässä blogipostauksessa käsittelemme vaihtoehtoisia tapoja järjestää hautajaiset, jotka sopivat niille, jotka eivät kuulu kirkkoon.

Siviilihautajaiset ja jäähyväistilaisuus

Myös kirkkoon kuulumattomalla on oikeus hautapaikkaan oman kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle. Hautapaikan hinta kirkkoon kuulumattomalle on sama kuin kirkkoon kuuluvalle.

Kirkkoon kuulumattomien hautajaiset eli siviilihautajaiset ovat yleensä yksilölliset ja henkilökohtaiset. Uskonnottomalle vainajalle järjestetään tavallisesti jäähyväistilaisuus. Jäähyväistilaisuus on hyvin samankaltainen kuin siunaustilaisuus, mutta kirkollinen osuus jää pois eikä vainajaa siunata.

Jäähyväistilaisuudessa perinteisen papin sijasta puhujana voi toimia omainen, palkattu puhuja tai pyydettäessä kirkon edustaja. Omaiset voivat siis pyytää puhujaksi haluamansa henkilön. Lisätietoja tilatuista puhujista ja musiikista löydät osoitteesta: pro-seremoniat.fi

Missä jäähyväistilaisuus järjestetään?

Jäähyväistilaisuus pidetään usein kappelissa, haudalla tai omassa tilassa, esimerkiksi omaisen kotona tai vaikka luonnossa. Tilaisuus voidaan pitää myös kirkossa, jos seurakunta sen sallii. Jotkut seurakunnat eivät kuitenkaan luovuta tilojaan muihin kuin kirkollisiin menoihin. Hietaniemen sekä Malmin kappelit ovat ilmoittaneet avoimesti, että heidän kappeleissaan voi pitää myös kirkkoon kuulumattomien tilaisuuksia. Kappelista peritään toki vuokra.

Kappelissa pidetty jäähyväistilaisuus noudattaa rakenteeltaan yleensä tiettyä kaavaa. Tavallisin ja usein myös luontevin järjestys ei kuitenkaan ole pakollinen.

Jäähyväistilaisuus voi edetä esimerkiksi seuraavasti:

  • Alkusoitto
  • Saattoväen kukkatervehdykset
  • Musiikkikappale
  • Puhujan saattopuhe
  • Musiikkikappale
  • Loppusoitto

 

Katso kaikki kirjoitukset