Siirry sisältöön

Sotilas elämässä, veteraani hautajaisissa

Veteraani hautajaiset

Sotilaallinen kunnianosoitus voidaan pitää palveluksessa menehtyneelle tai vakinaisesta palveluksesta eronneelle sotilaalle. Edesmenneen tahtoa kunnioittaen lähiomaiset päättävät pidetäänkö sotilaalliset hautajaiset vai ei. On myös mahdollista sisällyttää hautajaisiin vain osa sotilaallisista kunnianosoituksista, esimerkiksi joukko-osaston havuseppeleen laskeminen arkun päälle. Kuolleen sotilaan joukko-osasto hoitaa sotilaalliset kunnianosoitukset hautajaisissa. Omainen tai omaisen puolesta asioiva hautauspalvelu on yhteydessä joukko-osastoon, kun tiedetään siunaus/jäähyväistilaisuuden ajankohta.

Joukko-osaston kanssa sovitaan käytännön järjestelyistä joita ovat mm. vainajan lakin ja miekan asettaminen arkun päälle, arkun verhoilu kielekkeisellä valtionlipulla, lippulinna, soittokunta, arkun kanto ja saatto sotilaiden/palveluskavereiden toimesta, sekä kunnialaukaukset arkun hautaanlaskussa.

Edesmenneen sotilaan kuuluessa evankelis-luterilaiseen kirkkoon on hän oikeutettu ilmaiseen hautapaikkaan kotikunnan seurakunnalta. Rintamapalvelustunnuksen omaava veteraani ja hänen puolisonsa voivat myös saada paikan Hietaniemen uurnahautausmaan veteraanilehdosta.

Helsingin kaupunki muistaa veteraaneja muistoseppeleellä, jonka omainen tai hautauspalvelu voi tilata muistotilaisuuteen mm. veteraaniasiamieheltä
(veteraaniasiamies@hel.fi, puh. 09 3105 0513). Ennen tilausta täytyy tietää edesmenneen nimi, tilaisuuden aika ja paikka sekä veteraanitunnus.

https://www.hel.fi/seniorit/fi/veteraanit/

 

Katso kaikki kirjoitukset