Siirry sisältöön

Ekologinen hautaus

Kun kestävä kehitys ja ekologisuus ovat muuttuneet osaksi arkisia arvoja, on luonnollista, että ihmiset pohtivat omien valintojensa vaikutusta ympäristöön myös oman elämän päättymisen jälkeen. Valintoja ei ajatella enää vain oma mukavuus edellä, vaan huomioiden myös tulevat sukupolvet ja luonnon tulevaisuus.

Monet ihmiset pohtivat erilaisten hautaustapojen ympäristöystävällisyyttä. Kierrätysmateriaalit, luontoystävälliset vaihtoehdot ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat kaikki osa elämäntapaa, jossa elämää kunnioitetaan myös sen päättymisen hetkellä.

Ekologinen hauta-arkku

Edullinen mäntyarkku saattaa vaikuttaa ekologiselta vaihtoehdolta, mutta näin ei välttämättä ole. Jalopuusta tehdyt arkut kuten tammi tai tervaleppä arkut maatuvat ja palavat krematoriossa puhtaammin kuin männystä valmistettu arkku. Vainajaa valmisteltaessa viimeiseen lepoon, kannattaa vaatevalintojen yhteydessä pohtia myös niiden materiaaleja. Esimerkiksi puuvilla, villa ja pellava ovat hyviä vaihtoehtoja

Onko tuhkaaminen ympäristöystävällistä?

Tuhkaaminen voi myös olla ympäristöystävällinen vaihtoehto hautaamiseen. Toki itse tuhkausprosessi vie energiaa ja poltossa voi vapautua erilaisia kaasuja, mutta myös arkun valmistaminen ja kuljettaminen kuluttavat energiaa ja muita resursseja.

Kuten hauta-arkut myös tuhkauurnat voidaan valmistaa ympäristöystävällisistä materiaaleista, kuten puusta, savesta tai muista kierrätetyistä tai biohajoavista materiaaleista.

Maasta sinä olet tullut

Suomessa vainajan palsamointi tai muu säilöminen ei ole tavallista, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa se on hyvin yleistä. Palsamoinnissa käytetään usein formaldehydin ja muita kemikaaleja, jotka voivat olla ympäristölle haitallisia. Meillä Suomessa vainajaa ei erityisemmin käsitellä, vaan kuollut pääsee haudan lepoon ilman ylimääräistä kemikaalikuormaa.

Viime kädessä hautaustavan valitseminen on läheisten oma henkilökohtainen valinta. Monenlaiset vaihtoehdot voivat olla ympäristöystävällisiä ja myös pienillä teoilla on merkitystä.

Katso kaikki kirjoitukset