Siirry sisältöön

Hauta-arkun valmistus itse

Ruumisarkku on hautaustoimilain mukaan pakollinen osa hautajaisia, mutta harva tietää, että arkun voi valmistaa myös itse. Arkun rakentaminen voi olla osa suruprosessia ja antaa mahdollisuuden kunnioittaa läheisen muistoa erityisellä tavalla.

Perinteinen puu arkun materiaalina

Puu on perinteinen, pakollinen ja suosittu materiaali hauta-arkuissa. Tammesta, saarnista, kuusesta ja männystä valmistetut arkut voivat olla yksinkertaisia ja perinteisiä tai koristeltuja ja viimeisteltyjä, antaen tilaa henkilökohtaiselle kosketukselle.

Minkä kokoinen hauta-arkun tulisi olla?

Hauta-arkkujen mitat voivat vaihdella, mutta tavallisesti arkun leveys vaihtelee 55–70 sentin välillä, pituus on noin 200–210 senttiä ja korkeus noin 38–58 senttiä. Näitä mittoja säätämällä voit suunnitella arkun juuri tarpeisiisi sopivaksi.

Mitä arkun rakentamisessa pitää ottaa huomioon?

Rakentaessa ruumisarkkua on huomioitava arkun ja verhoilumateriaalien laatuvaatimukset. Materiaalien tulisi olla maatuvia, eivätkä ne saa aiheuttaa vaaratilanteita työskenteleville: esimerkiksi teräviä osia tulee välttää. Terveyssuojeluasetuksen mukaisesti arkun tulee olla tiivis ja kunnioittaa vainajan arvokkuutta.

Hauta-arkun valmistus itse voi olla yhdenlainen tapa käsitellä surua. Muista kuitenkin omat voimavarasi: surun hetkellä voimat eivät välttämättä riitä kaikkeen. Valikoimassamme on  arkkuja monenlaisiin budjetteihin alk. 225 €.

Katso kaikki kirjoitukset